Analysläge i Business Central:

Superenkel rapport och analysfunktion direkt från listor

Microsoft Dynamics 365 Business Central har nyligen introducerat en smått banbrytande funktion som kallas ”Analysläge”. Detta verktyg representerar en betydande framsteg inom affärsanalys då det är en helt inbyggd rutin i affärssystemet. I denna artikel utforskar vi hur Analysläge transformerar sättet på vilket företag analyserar data, och varför det är så kritiskt för användare som vill ha insikter direkt från sitt system, utan att behöva exportera data till externa program så som Excel.

1. Vad är Analysläge?

Analysläge i Business Central är en funktion som tillåter användare att utföra djupgående dataanalys direkt inom plattformen. Genom att aktivera detta läge på olika data sidor, kan användare interaktivt utforska, filtrera, sortera och visualisera deras data, allt utan att lämna Business Central.

2. Hur du använder funktionen

I listor med valfri information visas alternativet Analysera som du som användare kan slå på. Listan ändras då till en analyslista där du enkelt kan ställa in vilka kolumner du vill visa, om raderna ska grupperas, summeras samt eventuella filter på alla fält som finns i den underliggande tabellen.
Du kan även välja att spara en analys med ett namn så att du enkelt kan komma tillbaka till exakt samma uppställning samt dela med dig av denna till dina kollegor.

3. Fördelar med Analysläge

- Direkt Dataanalys: Användare kan analysera data i realtid, vilket ger snabbare och mer effektiva insikter.
- Säkerhet och Integritet: Eftersom data inte exporteras, minskar risken för dataläckor och säkerhetsproblem.
- Tidsbesparing: Tar bort behovet av att manuellt exportera data till andra program, vilket sparar värdefull tid.
- Datakonsekvens: Genom att analysera data direkt i systemet, minskas risken för fel och inkonsekvens som kan uppstå vid dataöverföring.

4. Användningsfall och Scenarier

Funktionen kan användas i princip för vilket funktionsområde i Business Central där användaren vill snabbt kunna skapa rapporter med utgångspunkt från informationen i specifika listor.
- Finansiell Analys: Ekonomiansvariga kan använda Analysläge för att snabbt granska och jämföra finansiella rapporter.
- Lagerhantering: Lagerchefer kan analysera lagerstatus, förutsäga trender och optimera lagerhållningen.
- Försäljningsinsikter: Försäljningsledare kan analysera försäljningsdata för att identifiera trender och förbättra försäljningsstrategier.

Sammanfattning

Analysläge i Business Central är mer än bara en ny funktion; det är en paradigmförändring i hur användare kan hantera och analyserar data utan att gå vidare till andra system så som Excel eller BI system. Genom att erbjuda avancerad dataanalys direkt inom plattformen, öppnar det upp för ökad effektivitet, bättre säkerhet och snabbare insikter. Det är en oumbärlig resurs för alla Business Central-användare som vill maximera värdet av sina data och fatta välgrundade beslut snabbare och med större precision.

Vill du veta mer om hur Business Central samt hur Analysläge och andra funktioner kan förbättra din användning av systemet? Se information om vår kostnadsfria utbildning och anmäl dig redan idag.

Dela denna artikel

Om Effekt

Vi arbetar som experter på affärstödjande IT. Genom effektiv användning av Microsoft Dynamics 365 Business Central (tidigare Dynamics NAV) och Bizzjoiner kundportal skapar vi moderna affärslösningar som har dina kunder i fokus. Sedan starten 1997 har vi genomfört över tusen projekt tillsammans med fler än 100 kunder.

Vill du veta mer?

Skriv in dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig.

CAPTCHA
Denna fråga är för att testa om du är en människa och används för att hindra spam.